28 maart 2004
Bezoek SRL
te Rijssen
De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij
Het terug naar toen evenement. Dat is het jaarlijks terugkerende festijn van de VSM waarbij alles uit de kast (eh sorry, depot) wordt gehaald en waar de liefhebbers van de betere en vooral grotere Duitse locomotieven hun tekort aan verse stoomlucht weer kunnen aanvullen voor het komende jaar.

Het is een waar genot om zoveel moois en groots over de Veluwe te zien en horen donderen. Het aantal onder stoom staande machines was ook dit jaar weer indrukwekkend, met een gastoptreden van de 65 018 van de SSN te gast en niet te vergeten motorrijtuig C 9002 "Jaap" uit Haarlem.

Regelmatig werd er een loc op de draaischijf geplaatst, er waren veel standjes met modeltreinen en collega museumbedrijven waaronder de vriendelijke heren van de GSS die met een zware delegatie waren vertegenwoordigd.

Zelfs de patat was prima te verteren, iets wat je op een normaal station vaak niet lukt.

Wel was het erg druk, en dus voor de fotograaf een extra uitdaging om een dagje "Tussen de mensen door" te fotograferen.

Voor de mensen die dit achteraf lezen en het gevoel hebben dat ze wat gemist hebben heb ik een duidelijke bevestiging. Ja jullie hebben wat gemist. Tip: Ga een jaar winterslapen en wordt weer wakker vlak voor de volgende terug naar toen.
Impressies van het Terug Naar Toen evenement
Een locaalspoormachine van Poolse afkomst. Naar mijn mening een van de mooiste locs, maar dat is persoonlijk en zal wel iets te maken hebben met mijn voorkeur voor kleiner spul.

Uit economisch oogpunt ook een ideale machine voor de lijn Apeldoorn-Dieren gezien de licht treinlasten en lage snelheid. Maar dan wel voor de Oostenrijkers, want voor de blokkendoosrijtuigen hoort een grote loc.
De plaats waar de kolen worden geladen in Beekbergen. De kraan is van Duitse makelijk en was oorspronkelijk al gebouwd om stoomlocs te bevoorraden.

De kraan loopt op electriciteit door middel van een lange kabel die op of afgerold word naarmate de kraan beweegt. Hij kan echter ook op een dieselgenerator lopen, zonder kabel dus.
Dit is, in al het stoomgeweld, een beetje een onderkend fenomeen.

De VSM heeft een zeer indrukwekkende dieselvloot van Nederlandse origine (Plus een Oost-Duitse loc).
Van de meeste na-oorlogse diesellocs die in Nederland gereden is er wel een vertegenwoordiger bewaard bij de VSM.
Twee van de vele sikken die de VSM heeft, waarvan er een teruggebracht is in de originele kleur.
Motorrijtuig "Jaap" van de hobbyclub van het revisiebedrijf Haarlem.

Deze club heeft van 1990 tot 1997 gewerkt aan het onstaan van dit authentieke motorrijtuig. Prima reclame voor het revisiebedrijf. Als je dit kan heb je ook geen probleem met moderner materieel.
En weer een record, volgens mij is deze loc de sterkste dienstvaardige stoomloc in Nederland. En omdat het een driecylinder loc is geeft de loc ook nog eens een heerlijke roffel te horen.

Deze serie reed in Duitsland behoorlijk zware goederentreinen en heeft dus geen enkele moeite met wat de VSM er dan ook achter hangt.
De 52 8139 mooi glimmend in de avondzon, welke het versrode drijfwerk mooi uit laat komen. Deze oorspronkelijk in de tweede wereldoorlog gebouwde loc komt uit Oost-Duitsland waar ze wel raad wisten met stoomlocs.

De herkomst is duidelijk te herkennen aan de driehoekige kast voor op de loc, dat is de voorverwarmer welke het koude water voorverwarmd voordat het in de ketel wordt gepompt. Bijna alle Oost-Duitse loc hadden er een.
De fotodatabase
Uiteraard zijn er meer foto's van al dit moois (65 in totaal!) en voor de liefhebbers zijn ze allemaal geplaatst in de fotodatabase.

Klik op deze regel om naar de fotodatabase te gaan en alle foto's te bekijken van deze sessie.

En natuurlijk kunt u hier ook doorklikken naar de site van de VSM.